Pachinas

23.11.24

Enta Bratislava: perla fosca


Igual como con Viena, visité Bratislava fa ueito u nueu anyadas, encara que nomás por meyo diya. Meyo diya que no me dixó buena sapia, pareixendo-me una ciudat grisa, sin encanto, y ta par d'alavez a capital más fiera de Europa. Y por istas circunstancias d'a mía vida, tant tremolín, en dos meses ya m'ha pertocau d'ir-ie tres vegadas: una por unas chornadas d'o treballo, atra ta fer o examen de portugués brasilenyo Celpe-Bras, y a zaguera, a millor, con Enrique refitoliando pos as suyas carreras, de diyas y de nueiz. Ixo sí, o trachecto de cinco horas en tren dende Kosice, que en primeras me pareixeba repoliu, agora lo veigo como un catenazo. 

Lo cierto ye que ixa ideya que teneba no yera chusta. Y ye que, con o tiempo radiu, Yraida y servidor pillemos o tren turistico que quasi no pasaba por o centro d'a ciudat, que ye a millor parti, y se centraba más en a puyada a o castiello, reconstruito fa bellas pocas decadas dimpués d'un incendio. O centro de Bratislava ye muito poliu y fa vez, con as suyas carreras piatonals y replacetas, con o bulevar Hviezdoslavovo fendo muga, an que se troba o Teyatro Nacional d'Eslovaquia, edificio repoliu neorrenacentista. Y por atro costau, tamién fendo muga, os antigos murs y a seu gotica de Sant Martín, que en o suyo exterior tien una fuesa de bella persona que no trobo qui ye en o rete, meyo amagada en un cantonet feito por o propio mur d'a catedral, y que malas que la descubres ye tan intima y fresqueta que t'agana de pixar astí, como se nota que fan muitos zorros de nueiz por os repuis de pixau que i son. Sin dubda, o mío puesto favorito d'a capital eslovaca, y puestar que de tot o país. 


En o centro tamién se troba a famosa estatua Cumil, hombre salindo d'un botero, que no tien un significau o explicación concreta, fueras d'una sinyal en anglés que mete "Man at work", y 
que dicen que ye a fita más fotiada de tot o país, a principal atracción turistica eslovaca. No guaire luent se troba a puerta de Sant Miguel, repolida con un arco que permite o suyo trescruce. Enrique y servidor nos aloixemos a tasament cinco metros d'iste monumento, que agora en serio, a yo me pareixe o más representativo d'a ciudat. Y gracias a Enrique visitemos tamién o Slavin, monumento en homenache a los sorches d'a Armada Roya que luitoron por a liberación d'o país, ficau alto d'un pueyo en una zona residencial de clase alta, presidiu por un obelisco granizo coronau por una estatua, y do se troba tamién os repuis de quasi 7000 d'ixos sorches. Un monumento bien poliu, y sorprendentement, mica vandalizau, y ixo que no veyemos garra chendarma cusirando-lo. En os murs d'o templo apareixeban as principals barallas d'a guerra y a suya data, y entre ellas, a de Kosice. Y a puerta d'o templo teneba motivos partisanos en un estilo que feba alcordanza a o tipico d'as estacions d'o viacrucis en as ilesias catolicas. Tamién puyemos o famoso Ovni de Bratislava, un lenau alto d'o puent principal sobre o Danubio que ufre envistas esparpallans de toda la ciudat de vegada que tien un restaurant. Enrique luitó, atra vegada, contra a suya cerina a las altarias, encara que lo que de verdat feba cerina yera ixe puyador que verraba y feba rudios extranyos mientras se'n moveba. En ixa parti d'o río tamién prencipia o paseyo fluvial, que me l'arrecorrié bien quan fue a fer o examen de portugués, pos yera en a universidat Comenius, que o suyo edificio de letras se troba astí; ixe paseyet ye tranquilo, poliu y con restaurants estilosez tan pinchos como caros. 

A nueit que i estiemos Enrique y yo yera chusto a Nueit d'Almetas, y nos arrecorriemos os principals bars d'o centro d'a ciudat fendo-nos una biera dezaga d'atra, aproveitando que as bieras checoslovacas, mica carbonatadas, entran de buen implaz y no dixan a resaca d'as carbonatadas. Dondín dondiando a la fin rematemos en un bar latino dito Casa del Havana, a'l canto de l'hotel y d'a portalada de Sant Miguel, an que miré de bailar con beluna (bueno, con todas) d'as mesachas d'o bar con a onica intención de pasar-lo bien y fer-nos bellas risas. No desachero si digo que le'n proposé a 10 u mesmo 15, con toda a educación d'o mundo, y todas me refusoron furas. Que prou que denguno no ye obligau a bailar si no quiere, pero copón bendito, lo menos refusa con una mica d'amabilidat y tacto... digo yo. O caso ye que una d'ixas mesachas me dició que sí, y pos bailemos y nos faciemos unas risas. Dimpués no me la quité d'alto en toda la nueit, y a la minima aproveitaba ta amanar-se-ie u pasar d'un puesto t'atro y mesmo rozar a suya man en o mío culo. Y ye que istas mesachas son asinas, les charras una miqueta y ya piensan que quiers ligar con ellas, y claro, a suya respuesta ye un frío y furo "no", u tot o contrario. Tamién veyemos en o bar o tipico eixemplar de masto eslovaco capín que s'adedica a mirar fito-fito y con agresividat a las mesachas, con malas formas ent'a resta de mesaches, quasi buscando baralla, como si asinas fuese a conseguir ligar. Y a la fin d'a nueit, dos mesachas disfrazadas i entroron en o bar y se nos amanoron, rozando culo, pero como nusatros íbanos a la nuestra bola, a la fin pasoron, dica que i entroron dos mesaches con farchas de magrebís que sin meyar parola las prenioron d'unas trazas muito agresivas. Yo asperaba o napo, y en atro puesto mesmo a policía, pero cata que ellas les siguioron o chuego. No sé, muitas vegadas no entiendo os codigos d'istas chens y no aconsigo aceptar as suyas formas


A l'atrol diya, dimpués de feito o turismo que antis he mencionau, rematemos chentando en o Bratislavska Restaurancia, un restaurant y cervecería artesanal tipica eslovaca sobrebuena, chigant, mesmo con un teyatret-comedor an que fan conciertos de mosica tradicional mientras chentas u cenas, y con pres mica caros ta tot o que ufre. Astí minchemos gulás y pirohi, u ravioli tipico eslovako feito con masa de trunfa, y complementemos asinas as nuestras licions de biroya tipica eslovaca que prencipiemos a nueit d'antis minchando halusqui, plato nacional que fa alcordanza d'os gnocchi. Y ye que dende a pandemia soi prencipiando a cudiar una mica más a comida y o turismo gastronomico, cosa que nunca no heba feito y que soi seguro que Enrique agradeixió. Eslovaquia d'ixo no'n va mal, encara que socialment, como podez veyer con l'achar d'a Nueit d'Almetas, pos no ye o mío puesto, y a ixo cal sumar que Bratislava ye o más ubierto de tot o país! 

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